Ce este Wi-Fi 6 si cum putem evalua expunerea noastra la radiatiile sale electromagnetice?

 

Wi-Fi 6 si Wi-Fi 6E sunt cele mai noi generatii ale binecunoscutului Wi-Fi, corespunzatoare cu noul standard 802.11ax.

Aceasta noua generatie a fost lansata datorita optimizarii sale din punct de vedere spectral si se remarca prin urmatoarele: folosirea tehnologiilor OFDMA si MIMO, noi metode de control a puterii pentru evitarea interferentelor si reducerea consumului, dar si utilizarea de protocoale de securitate avansate.

Wi-Fi 6 va putea opera in benzile deja existente de 2.4 si 5 GHz, dar si in noua banda de 6 GHz, de la 5.925 pana la 7.125 GHz. Atunci cand va opera in aceasta noua banda, denumirea sa va fi Wi-Fi 6E.

Noul Wi-Fi 6 deschide calea unei noi generatii de transmisie de date de inalt volum, care ii va permite sa coexiste intr-un mod eficient cu retele mobile 5G.

 

CAND?

FCC si US au dat in folosinta din luna Aprilie, fara nevoia de a avea licenta, spectrul de 1200 MHz al benzii de 6 GHz, ceea ce vizeaza necesitatea de crestere a capacitatii de transmisie din anii viitori.

Ofcom, autoritatea britanica de control a comunicatiilor, a decis de curand sa permita folosirea Wi-Fi in banda 5925-6425 MHz. Decizii similare sunt asteptate sa fie adoptate in Uniunea Europeana, dar si in alte tari din jurul lumii.

In conformitate cu Wi-Fi Alliance, peste 1200 de dispozitive electronice variind de la telefoane inteligente si calculatoare, pana la rutere si chipset-uri, au primit aprobarea sa fie construite in conformitate cu tehnologiile Wi-Fi 6.

 

CUM SA MASURAM EXPUNEREA NOASTRA LA Wi-Fi 6E?

Cel mai bun mod de a masura expunerea corpului uman la campuri electromagnetice generate de toate benzile Wi-Fi este sa se foloseasca Wavecontrol SMP2 EMF Meter, impreuna cu Sonda WPF8. Aceasta sonda este o solutie ideala, deoarece detecteaza semnale in banda 100 kHz – 8 GHz, ceea ce permite acoperirea tuturor frecventelor Wi-Fi, incluzand noua banda de 6 GHz: de la 5.925 pana la 7.125 GHz.

RomTek poate oferi sfaturi si echipamente de masura catre orice organizatie ce este supusa unui audit de acest fel pentru a evalua corect radiatia electromagnetica generata de orice tip de retea Wi-Fi - si nu numai.

 

IMPORTANTA CRESTERII SPECTRULUI Wi-Fi

Tehnologia Wi-Fi a debutat in anul 1999 si a intrecut orice asteptari de performanta, iar in acest moment transmite mai multa cantitate de date decat orice alta tehnologie de acces, cu fir sau fara fir. In urma unui studiu realizat de Cisco, acestia estimeaza ca pana in 2022 51% din traficul IP global va fi canalizat prin puncte de acces Wi-Fi.

In prezent, transportul de cantitati mari de informatii prin Wi-Fi se realizeaza intr-un spectru de doar 600 MHz (70 MHz in banda de 2.4 GHz si 500 MHz in banda de 5 GHz). Wi-Fi 6E va avea disponibil un spectru continuu de 1200 MHz.

Aceasta banda de spectru de uz nelicentiat va permite decongestionarea comunicatiilor, deoarece limitarile curente ale canalelor Wi-Fi duc la saturatia latimii de banda prin faptul ca se poate ajunge la suprapuneri de conexiuni simultane ale mai multor dispozitive. Toate acestea duc la blocaje importante in retelele de telecomunicatii. Noua banda va ridica restrictiile actuale de pe canalele de 80 MHz si 160 MHz, a caror folosire este limitata de spectrul continuu disponibil.

 

FOLOSIRE NELICENTIATA

Wi-Fi este o tehnologie de uz nelicentiat, ceea ce inseamna ca folosirea sa nu necesita aprobare din partea FCC sau alte entitati competente, precum este in cazul retelelor de telefonie. Folosirea nelicentiata permite conectarea oricarui dispozitiv care indeplineste standardele tehnice ale acestei tehnologii.

 

Wi-Fi 6 SI NOUA BANDA DE 6 GHz

Wi-Fi 6 este noul nume al standardului 802.11ax. De fapt, standardele precedente au fost redenumite pentru o mai usoara intelegere a tehnologiilor.

 

Wi-Fi 6: standardul 802.11ax

Wi-Fi 5: standardul 802.11ac

Wi-Fi 4: standardul 802.11n

 

SPECIFICATIILE Wi-Fi 6E

Banda de frecventa de 6 GHz, cunoscuta ca fiind spectru de banda medie, se intinde de la 5.925 pana la 7.125 GHz si este impartita in patru sub-benzi:

 

UNII-5: 5925-6425 MHz (500 MHz)

UNII-6: 6425-6525 MHz (100 MHz)

UNII-7: 6525-6875 MHz (350 MHz)

UNII-8: 6875-7125 MHz (250 MHz)

 

Wi-Fi 6 se foloseste de tehnologia OFDMA (Access multiplu prin divizarea ortogonala a frecventei). In plus, Wi-Fi 6 va avea o latenta scazuta, latime de banda imbunatatita si eficienta spectrala mai mare decat predecesorii sai.

Noul Wi-Fi 6 / IEEE 802.11ax in banda de 6 GHz produce in mod instantaneu o crestere a performantei pentru utilizatori. Chiar daca mai sunt cateva aspecte ce raman sa fie rezolvate (interferente, adaptabilitate software, etc.), deschiderea acestei benzi de frecventa pentru Wi-Fi ne va permite obtinerea de performante necesare pentru viitoarele aplicatii si retele.

Pentru mai multe informatii, va rog sa ne contactati la adresa office@romtek.ro